A csirkehús kiváló forrása a II-es típusú kollagénnek. A II-es típusú kollagén legfőbb feladata a porcok és az ízületek egészségének megóvásában rejlik.
A halfélék kiváló forrásai az I-es típusú kollagénnek, melyet halkollagénnek is nevezünk. A halkollagént testünk legnagyobb mennyiségben a bőrben, a csontokban, az inakban és a szalagokban tartalmazza. Felelős a bőr rugalmasságának és hidratáltságának megőrzéséért, erősíti a hajat és a körmöket, valamint segít a ráncok kialakulásának megelőzésében.
Kollagéntartalmának köszönhetően a kagyló számos bőrápolási kozmetikum kedvelt összetevője, a kagylóban található kollagén legjobb hasznosulásáért azonban érdemes étkezés útján szervezetünkbe juttatni az értékes tápanyagot.
A III-as típusú kollagénben gazdag marhahús fogyasztásával elősegítjük szervezetünk kollagéntartalmának egészséges szinten való megőrzését. A marhakollagénként is ismert III-as típusú kollagén általában az I-es típusú kollagénnel együtt található meg a szervezetben, a bőr, az erek és a belső szervek kötőanyagaként látja el egészségvédő feladatát.
A kollagénszintézis folyamata során elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű C-vitamin jelenléte a szervezetben: a C-vitamin ugyanis jelentős szerepet tölt be a kollagéntermelés szabályozásában. A bogyós gyümölcsök, mint például a fekete ribizli vagy a szeder fogyasztásával elősegítjük a szervezet C-vitamin szükségletének betöltését.
Az alacsony kalóriatartalommal és alacsony glikémiás index-szel rendelkező eper nem csupán kiváló diétás édesség – magas C-vitamin tartalmának köszönhetően hozzájárulakollagéntermeléshez. Az értékes antioxidánsokban gazdag gyümölcs fogyasztásával továbbá támogathatjuk az egészséges koleszterinszint megőrzését.
A C-vitaminban gazdag nektarin fogyasztásával szervezetünk általános védekezőképességének fokozása mellett a kollagéntermelést is támogathatjuk, ezáltal hozzájárulva a bőr, a szövetek és az inak erős szerkezetének megőrzéséhez.
Antioxidáns C-vitamin tartalmának köszönhetően a savanyú káposzta fogyasztásával szintén hozzájárulhatunk a szervezetben található kollagén egészséges arányának megőrzéséhez. 100 g savanyú káposzta körülbelül 14,7 mg C-vitamint tartalmaz, ez a napi szükséges beviteli mennyiség 35 %-át jelenti.
A C-vitaminhoz hasonlóan a cink is fontos szerepet játszik a kollagénelőállítás folyamatában, amíg a C-vitamin azonban a kollagénszintézist szabályozza, a cink feladata a szervezet stimulálása a kollagéntermelésre. Kiváló cinkforrások a teljes értékű gabonák, a tejtermékek, a vörös húsok vagy az esszenciális zsírsavakban gazdag magvak.
A kollagén aminosavakból felépülő fehérjemolekula. Legfőbb alkotóelemei a glicin, a prolin, a hidroxiprolin és az arginin. A fehérjedús ételek – mint például a csirkehús vagy a tejtermékek – fogyasztásával serkentjük a szervezet aminosav-termelését, ezáltal a kollagén előállítását is.
Tipp: Kéntartalmának, valamint aminosav-összetevőinek köszönhetően a fokhagyma fogyasztásával szintén hozzájárulhatunk szervezetünk kollagéntermelésének fokozásához. Az értékes hatóanyagok segítik a különböző folyamatok során károsodott bőrrostok helyreállítását és további kollagénmolekulák előállítását. Hogy élvezhessük jótékony hatását, igyekezzünk rendszeresen fogyasztani a jellegzetes ízzel rendelkező, ámde tápanyagokban igen gazdag fokhagymát.
A tojásfehérje nagy mennyiségben tartalmaz prolint, amely az egyik legfontosabb, kollagént alkotó aminosav – százalékos arány tekintetében a kollagénmolekulák több, mint 15%-át a prolin képezi.
A 98-99%-os fehérjetartalommal rendelkező zselatin az egyik legjobb kollagénforrásunk – a többek között glicint, hidroxiprolint, glutaminsavat, arginint és alanint tartalmazó élelmiszert rengeteg módon hozzáadhatjuk mindennapi étrendünkhöz, alkalmazzuk például mártás, szósz vagy zselés desszert elkészítéséhez.
Kapszulánként 200 mg kollagénnel, 20 mg hyaluronsavval és további 15 féle összetevővel gazdagítva.
Tojáshéjmembrán por-alapú étrend-kiegészítő A- és C-vitaminnal, rézzel és bambuszkivonattal a kollagéntermelés támogatására.