Természetes kollagénforrások

Természetes kollagénforrások: Hús- és halfélék, tenger gyümölcsei

Csirkehús

A csirkehús kiváló forrása a II-es típusú kollagénnek. A II-es típusú kollagén legfőbb feladata a porcok és az ízületek egészségének megóvásában rejlik.

Halfélék

A halfélék kiváló forrásai az I-es típusú kollagénnek, melyet halkollagénnek is nevezünk. A halkollagént testünk legnagyobb mennyiségben a bőrben, a csontokban, az inakban és a szalagokban tartalmazza. Felelős a bőr rugalmasságának és hidratáltságának megőrzéséért, erősíti a hajat és a körmöket, valamint segít a ráncok kialakulásának megelőzésében. 

Kagyló

Kollagéntartalmának köszönhetően a kagyló számos bőrápolási kozmetikum kedvelt összetevője, a kagylóban található kollagén legjobb hasznosulásáért azonban érdemes étkezés útján szervezetünkbe juttatni az értékes tápanyagot.

Marhahús

A III-as típusú kollagénben gazdag marhahús fogyasztásával elősegítjük szervezetünk kollagéntartalmának egészséges szinten való megőrzését. A marhakollagénként is ismert III-as típusú kollagén általában az I-es típusú kollagénnel együtt található meg a szervezetben, a bőr, az erek és a belső szervek kötőanyagaként látja el egészségvédő feladatát.

Hús- és halfélék

C-vitamin források

Bogyós gyümölcsök

A kollagénszintézis folyamata során elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű C-vitamin jelenléte a szervezetben: a C-vitamin ugyanis jelentős szerepet tölt be a kollagéntermelés szabályozásában. A bogyós gyümölcsök, mint például a fekete ribizli vagy a szeder fogyasztásával elősegítjük a szervezet C-vitamin szükségletének betöltését. 

Eper

Az alacsony kalóriatartalommal és alacsony glikémiás index-szel rendelkező eper nem csupán kiváló diétás édesség – magas C-vitamin tartalmának köszönhetően hozzájárulakollagéntermeléshez. Az értékes antioxidánsokban gazdag gyümölcs fogyasztásával továbbá támogathatjuk az egészséges koleszterinszint megőrzését.

Nektarin

A C-vitaminban gazdag nektarin fogyasztásával szervezetünk általános védekezőképességének fokozása mellett a kollagéntermelést is támogathatjuk, ezáltal hozzájárulva a bőr, a szövetek és az inak erős szerkezetének megőrzéséhez.

Savanyú káposzta

Antioxidáns C-vitamin tartalmának köszönhetően a savanyú káposzta fogyasztásával szintén hozzájárulhatunk a szervezetben található kollagén egészséges arányának megőrzéséhez. 100 g savanyú káposzta körülbelül 14,7 mg C-vitamint tartalmaz, ez a napi szükséges beviteli mennyiség 35 %-át jelenti.

Cink tartalmú élelmiszerek

A C-vitaminhoz hasonlóan a cink is fontos szerepet játszik a kollagénelőállítás folyamatában, amíg a C-vitamin azonban a kollagénszintézist szabályozza, a cink feladata a szervezet stimulálása a kollagéntermelésre. Kiváló cinkforrások a teljes értékű gabonák, a tejtermékek, a vörös húsok vagy az esszenciális zsírsavakban gazdag magvak.

Egyéb hasznos tápanyagok, tápanyagforrások

Aminosavak

A kollagén aminosavakból felépülő fehérjemolekula. Legfőbb alkotóelemei a glicin, a prolin, a hidroxiprolin és az arginin. A fehérjedús ételek – mint például a csirkehús vagy a tejtermékek – fogyasztásával serkentjük a szervezet aminosav-termelését, ezáltal a kollagén előállítását is.

Tipp: Kéntartalmának, valamint aminosav-összetevőinek köszönhetően a fokhagyma fogyasztásával szintén hozzájárulhatunk szervezetünk kollagéntermelésének fokozásához. Az értékes hatóanyagok segítik a különböző folyamatok során károsodott bőrrostok helyreállítását és további kollagénmolekulák előállítását. Hogy élvezhessük jótékony hatását, igyekezzünk rendszeresen fogyasztani a jellegzetes ízzel rendelkező, ámde tápanyagokban igen gazdag fokhagymát.

Tojásfehérje

A tojásfehérje nagy mennyiségben tartalmaz prolint, amely az egyik legfontosabb, kollagént alkotó aminosav – százalékos arány tekintetében a kollagénmolekulák több, mint 15%-át a prolin képezi.

Zselatin

A 98-99%-os fehérjetartalommal rendelkező zselatin az egyik legjobb kollagénforrásunk – a többek között glicint, hidroxiprolint, glutaminsavat, arginint és alanint tartalmazó élelmiszert rengeteg módon hozzáadhatjuk mindennapi étrendünkhöz, alkalmazzuk például mártás, szósz vagy zselés desszert elkészítéséhez.

Kollagén kapszula
Népszerű

InterherbKollagén&Hyaluronsav EXTRA kapszula 60 db

Interherb Kollagén&Hyaluronsav EXTRA kapszula 60 db

Kapszulánként 200 mg kollagénnel, 20 mg hyaluronsavval és további 15 féle összetevővel gazdagítva.

Ár: 4990 Ft
Megnézem
Újdonság

Netamin OVO-KollagénMátrix kapszula 60 db

Netamin OVO-Kollagén Mátrix kapszula 60 db

Tojáshéjmembrán por-alapú étrend-kiegészítő A- és C-vitaminnal, rézzel és bambuszkivonattal a kollagéntermelés támogatására.

Ár: 6790 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!